”Vi kände att vi gjorde nytta”
Namn Björn Grundel Ålder 62 år Bor Radhus i Älvsjö Familj Fru, tre barn och fem barnbarn Yrke Nyhetsjournalist Aktuell SVT Text fyller 20 år Drivkraft Vill ge enkel och lättillgänglig service
Namn Björn Grundel Ålder 62 år Bor Radhus i Älvsjö Familj Fru, tre barn och fem barnbarn Yrke Nyhetsjournalist Aktuell SVT Text fyller 20 år Drivkraft Vill ge enkel och lättillgänglig service
Mormor är död och begraven för länge sedan.Men det är till henne och till de första åren med Sveriges Televisions text-TV som Björn Grundels tankar går nu när SVT Text nyss fyllt 20 år.
Mormor hade själ. Hon var kärv och lynnig, krävde uppmärksamhet och att bli matad med hålremsor. Hon var den allra första datorn på text-TV-redaktionen. Ett primitivt hembygge som såg ut som en stor skrivmaskin, namngiven av en tekniker på SVT.
Björn Grundel har varit med och byggt upp text-TV. I dag bryr han sig inte om att gulla med någon dator. Det blir mer svordomar, när tekniken inte fungerar.
– Den moderna tekniken är känsligare och skapar många störningar. Samtidigt har den erbjudit många förbättringar.
På Mormors tid fick medarbetarna sitta och skriva in alla vinstnummer från Penninglotteriet manuellt. Nu finns det dataprogram som räknar ut sporttabeller efter en enda knapptryckning.
SVT Text-redaktionen har nyligen bytt lokaler i radio/TV-komplexet på Gärdet i Stockholm. I ett stort kontorslandskap samsas den med SVTs webbredaktion och SVT24.
Björn jobbar på sportredaktionen. Eftersom bara tre sportmedarbetare ska täcka de flesta av dygnets timmar får han oftast jobba ensam. Han har egentligen inte tid att träffa någon journalist, men ställer ändå upp. På väggen ovanför hans skrivbord sitter sex TV-apparater. Mellan intervjufrågorna håller han ett öga på TVn där Magdalena Forsberg kämpar i skidspåret i Holmenkollen.
SVT Text är i princip alltid ute i direktsändning och tittarna förväntar sig snabb information om alla sportresultat i rutan när evenemanget är över.
Björn var premiärelev på dåvarande Journalistinstitutet 1959. Han var nog ämnad för en karriär på Nya Kristinehamns-Posten som då varit i släktens ägo sedan 1884. Men ödet ville annorlunda. Det blev visserligen några år på tidningen, men då hade Björn Grundel hunnit praktisera på TT, jobbat som nyhetsuppläsare på Sveriges Radio och på Aktuellt så när han 1966 blev erbjuden jobb på TT lämnade han Nya Kristinehamns-Posten för gott. 1970 gick han över till Sveriges Radios centralredaktion, som producerade nyheter för både radio och TV.
Hösten 1978 var centralredaktionens tid förbi. Medarbetarna flyttades över till Aktuellt, Rapport och Ekot. Samtidigt hade Sveriges Radio sneglat på engelska BBC som startat text-TV. Det skulle göras ett försök även här och Åke Holmberg, som varit biträdande chef på centralredaktionen, fick i uppdrag att bygga upp det nya mediet, som främst skulle användas för programtextning som en service till döva och hörselskadade. En spännande utmaning, tyckte Björn Grundel, och hakade på.
Det här var hösten 1978. Det fanns inga dekodrar att köpa i handeln. Den lilla gruppen som jobbade med uppbyggnaden fick lösa problemen efter hand. Det förhandlades med radio- och TV-handeln och en tekniker från Luxor i Motala skickades till både Holland och England för att köpa text-TV-dekodrar. Samtidigt engagerades en provpublik på 160 hörselskadade. Julen samma år gjordes de första provsändningarna. Några få utomstående kunde följa försöken. Först hösten 1979 kom de första apparaterna i butikerna.
– De hörselhandikappade var entusiastiska. Text-TV öppnade en ny värld för dem. Men det gick ändå trögt i starten, för den stora allmänheten var svårflirtad. Det riktigt stora genombrottet kom först 1991 under Gulf-kriget. Då sände text-TV de senaste uppdateringarna och beskrivningarna dygnet runt. Den sportintresserade allmänheten upptäckte text-TV när målservicen byggdes ut. I dag har text-TV 2,1 miljoner tittare.
1995 bytte Sveriges Televisions Text-TV namn till SVT Text. Mediet hade fått genomslag och var inte längre ensamt på arenan. Även de kommersiella kanalerna satsade på egen text-TV.
Redaktionen, som i början bestod av sex personer, var entusiastisk och såg alla utvecklingsmöjligheter. Text-TV kunde användas som en etertidning som kombinerade radions snabbhet med dagstidningens läsbarhet.
– Det var ingen hejd på alla idéer vi hade. Vi såg framför oss att alla program textades på olika språk som tittaren själv kunde välja bland. Vi tänkte oss en uppslagsbok, ständigt uppdaterad med alla uppgifter om regering, riksdag, biskopar och liknande.
Men allt eftersom åren gått har idéerna blivit mer realistiska. Resurserna har inte räckt till för att förverkliga alla drömmar. Det är också brist på pengar som satt hinder i vägen för att förändra presentationen av texten i rutan.
– Redan 1981 var vi på en mässa i Berlin och tittade på presentationsteknik. Men sedan dess har uppfinningsrikedomen på området stannat av. Vidareutvecklingen blev för dyr.
Paletten av färger är en kvarleva från starten. Det var provpubliken som ville ha texten uppdelad i olika färger för läsbarhetens skull.
Från att ha varit ett litet gäng som slet dygnet runt är SVT Text i dag en kostnadseffektiv, högpresterande redaktion med ett 20-tal medarbetare som gör allt, från träd till färdig planka, och där det finns bemanning dygnet runt på nyhetsredaktionen.
Björn Grundel har gjort det mesta under sina år på text-TV. Allt från att ha programtextat till att vara biträdande chef och chef i slutet av 1980-talet.
– Men det passar inte mig att vara chef. Jag ville bli vanlig medarbetare igen. Men trots att jag sagt att chef skulle jag aldrig mer vara så sitter jag ändå med det administrativa ansvaret för sportredaktionen.
Ett tag var han också betrodd med att skriva in numera nedlagda avdelningen Tittarnas recept. Men han blev förbjuden att röra den avdelningen sedan han trasslat till ingredienserna i ett bullrecept och orsakat en mindre tittarstorm.
Han berättar om avdelningen Oss emellan, där redaktionen kunde skriva små meddelanden till tittarna. När den gjorde resor ut i landet för att besöka provpubliken stod verksamheten stilla. Men tittarna var tålmodiga och klagade sällan. De hade fått besked genom Oss emellan.För många låter ett jobb på text-TV lite tråkigt. ”De sitter väl bara och lägger in TT-telegram”, är en vanlig reaktion. Men Björn Grundel är ett levande bevis för att text-TV inte alls är tråkigt. Efter 20 år är han fortfarande lika engagerad och entusiastisk över mediet.
– Vi trodde nog också att redaktionen skulle bli en genomgångsstation. Men folk trivs och stannar. Kanske beror det på att vi jobbar så intensivt tillsammans. Här är bra stämning och det är en lagom blandning av kvinnor och män.
Och det är inte bara TT-nyheter som läggs ut på nätet.
– Vi försöker fjärmja oss från TT även om byrån är ett basunderlag i verksamheten. Vi tar inte TT eller annat byråmaterial rakt av utan bearbetar det. Text-TV kan och ska aldrig bli det enda mediet utan ska fungera som ett komplement.
Under åren har redaktionen byggt upp ett brett kontaktnät för att samla in fakta. Sportredaktionen samarbetar med radiosporten och håller kontakt med klubbar och förbund. Den samarbetar också med text-TV-redaktionerna i Italien, Tyskland, Spanien och England.De första åren hade text-TV-sporten direktkommentatorer på olika evenemang. Men i takt med att TV och radio expanderat har behovet blivit mindre.
– Men vi gör fortfarande nedslag i verkligheten ibland även om personalstyrkan inte är uppbyggd för att vi ska hinna det.
När Björn Grundel tittar i backspegeln är det de första åren som han minns bäst. Han talar kärleksfullt om Mormor och om kontakterna med de hörselskadade.
– De hade så stor glädje av det nya som text-TV innebar. Vi kände att vi gjorde någon nytta, det var stimulerande.
Men nu är det Internet och Björns grannar webbredaktionen som är framtiden, gissar han. Medarbetarna på text-TV får lära sig den nya tekniken efter hand.