”Vi måste bli mer transparenta”
På ett DN-seminarium i Visby på måndagen fick Expressens Thomas Mattsson försvara sin ovilja att ställa upp på intervjuer om ifrågasatta publiceringar.
The Guardians mångårige chefredaktör Alan Rusbridger var huvudtalare på DN-seminariet "Kriget mot journalistiken" på måndagen. Rusbridger tog upp den dramatiska omvälvningen i medielandskapet de senaste decennierna – där tidningshus fått ge upp sitt tidigare sanningsmonopol, och där förtroendet i dag måste återerövras. Hans recept för det: dialog och bra reporterarbete. Rusbridger slog också fast att journalister inte kan slå fast vad som är sant.
– Vi kan vara sanningsenliga, men inte låtsas att vi alltid kan presentera sanningen. Vi måste vara ärliga om det och i högre grad vara transparenta kring hur vi arbetat och tänkt, menade han.
I ett efterföljande panelsamtal med SVTs VD Hanna Stjärne, SR-profilen Martin Wicklin och Expressens chefredaktör Thomas Mattsson slogs det fast att det pågår ett tvåfrontskrig mot journalistiken; från såväl näthatare av olika kaliber, och från odemokratiska stater och regeringar som Turkiet eller Polen.
Martin Wicklin ville främst lyfta bristen på förtroende för medierna som ett problem, och menade att mediecheferna måste ändra attityd för att öka förtroendet. Han menade att mediegranskare "alldeles för ofta" får undvikande svar och exemplifierade med Thomas Mattssons ovilja att svara på frågor om Expressens publiceringar med hänvisning till att det skulle vara en pågående publicering.
Thomas Mattsson fortsatte hävda att tidningen inte externt kan diskutera publiceringsunderlag
Hanna Stjärne gav Martin Wicklin rätt:
– Ja, vi har en läxa att göra, man kan inte gömma sig bakom begrepp som ”pågående publicering”. Vi måste vara mer transparenta om hur vi gör för att komma så nära sanningen som möjligt. Där har vi en del att lära, sade hon.