Gå direkt till textinnehållet

”Vi tycker att det behövs ett innehåll”

Efter lång tids tystnad från journalistklubbens styrelse på TV4 och Nyhetsbolaget kom i dag slutligen styrelsen med ett gemensamt uttalande rörande den stora nedläggningen av lokalredaktionerna. Kritiken mot ledningen är svidande. Men varför dröjde det så länge?

Journalisten.se publiceras i dag en debattartikel, ”TV4 inte längre en del av Sverige”, signerad journalistklubben på TV4 och Nyhetsbolaget. Kritiken är hård mot ledningen.

Sedan inriktningsbeslutet om nedläggning av TV4s lokalredaktioner kom i början av april har journalistklubben varit återhållsam med uttalanden. Varför nu?

– I dag är sista sändningsdagen. För våra medlemmar ute i landet behöver vi säga detta innan de lämnar oss. De förtjänar att få höra detta. Att vi har hållit en låg profil tidigare beror på att förhandlingarna har varit komplicerade. Vi har förhandlat med både TV4 och Nyhetsbolaget där alla är anställda, och det har varit viktigt att kunna ha en bra dialog under hela förhandlingen och därför har vi valt att inte kommunicera så mycket externt, säger Markus Anderdahl (bilden), som sitter i journalistklubbens styrelse.

Annons Annons

– Enskilda medlemmar har uttalat sig externt och det har varit fantastiskt att det har varit så många som har höjt sina röster. Men för oss var villkoren för de som blev uppsagda viktigast.

Är ni nöjda med förhandlingen?
– Nej, det kan jag inte påstå. Vi är nöjda med att våra medlemmar som blir uppsagda får bättre villkor än vad lag och avtal kräver. Däremot är vi ju missnöjda med att TV4s beslut står fast och är förstås oeniga i den delen. Vi är också missnöjda med TV4-ledningens hantering av förhandlingen. Vi fick besked om inriktningsbeslutet en timme innan de gick ut med informationen internt och externt, och det handlar om en väldigt stor förändring. Det är inte i linje med medbestämmandelagen och utvecklingsavtalet – vi har inte fått löpande information och vi har inte varit med i processen, säger Markus Anderdahl.

Journalistklubbens representant i bolagsstyrelsen Cicci Renström Suurna röstade för nedläggningen, hur togs det emot av medlemmarna?
– Spontant kom det mycket känslor. Det är möjligt att bolagsstyrelsen har fått underlag som inte vi har sett och att det kan förklara beslutet i styrelsen, för det underlag vi har fått har inte alls varit tillräckligt. Vi kan bara förlita oss på att personalrepresentanterna har agerat efter sina bästa bedömningar. Sedan är det ju också så att klubben ska värna medlemmarna och bolagsstyrelsen ska värna företaget. Därmed inte sagt att vi tycker att beslutet värnar företaget – tvärtom, vi anser att detta är skadligt för företaget.

På vilket sätt då?
– Vi tycker att det behövs ett innehåll. Det kanske låter löjligt att säga, men vad ledningen gör är att de tar pengar från lokalredaktionerna för att göra en digital satsning, men samtidigt tar man bort det innehåll man själv säger sig vilja prioritera. TV4 har till viss del levt på amerikanska TV-serier och långfilmer, men konkurrensen från Netflix och liknande betallösningar har hårdnat. Ledningens analys är därför att framtiden ligger i det unika svenska materialet, och det har de rätt i. Nu monterar de ned en välfungerande och effektiv organisation som levererat just det som är framtiden. Samtidigt har man inte gjort en seriös satsning på lokala nyheter digitalt. Man har inte ens försökt.

– Hela idén att TV4 ska vara ”en del av Sverige” naggas i kanten för att inte säga eroderar med nedläggningen av lokalredaktionerna, säger Markus Anderdahl.

Fler avsnitt
Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler