Gå direkt till textinnehållet

Vikarien på redaktionen Sämsta lönen och sämsta schemat

Många journalistvikarier har sämre arbetsvillkor än fast anställda. Den bilden bekräftas nu i en ännu inte avslutad undersökning om vikariernas situation.

Om någon månad tar sommarvikarierna över redaktionerna. För hundratals svenska journalister har vikariat blivit ett sättatt leva. Många varvar vikariat med arbetslöshet och drömmer om ett fast jobb. Förr brukade de flesta få en fast anställning efter ett vikariat eller två. Så är det inte längre.

Vad säger då vikarierna? Inte mycket. Journalisten vadade en bit i vikarieträsketoch stötte på flera som var rejält pressade. Men nästan ingen ville berätta om det i tidningen.

Många journalistvikarier har sämre arbetsvillkor än fast anställda. Den bilden bekräftas nu i en ännu inte avslutad undersökning om vikariernas situation.

Annons Annons

Uppdrag som ingen annan vill utföra, ständiga schemaförändringar och mer övertidsarbete. Det är några exempel på hur vikarier särbehandlas på redaktionerna.

Det framgår av en enkät som besvarats av lokala SJF-klubbar vid 78 arbetsplatser. 41 procent av klubbarna svarar att vikarierna har sämre arbetsvillkor än den fasta styrkan.

— På vissa håll förväntas vikarierna inte ens få betalt för övertid. Så kan vi inte ha det, betonar ombudsman Ragnar Forsén på SJF som håller på att sammanställa svaren.

På nästan varannan arbetsplats sätts vikarielönerna efter en fast mall.

— Det är i strid med kollektivavtalet, uppger Ragnar Forsén. Vid lönesättning måste arbetsgivaren ta hänsyn till individens meriter och andra förutsättningar.

På en del arbetsplatser får vikarierna konsekvent lägre löner.

— Det ska inte ställas upp särskilda villkor för vikarier. Svaren tyder på att många vikarier bör kunna få upp sina löner, behöver de hjälp kan klubbarna rycka in.

På en del redaktioner tycker man att vem som helst kan bli inhoppare. 17 procent av klubbarna svarar att det inte ställs några som helst krav på vem som anställs som vikarie.

Hittills har SJF saknat en samlad bild av vilka som arbetar som vikarier, deras arbetsförhållanden etc.

— När den här probleminventeringen är sammanställd kan den komma att ligga till grund för beslut på förbundsnivå, berättar Ragnar Forsén.

— Ansvaret för att förbättra situationen är delat mellan vikarierna själva, de lokala klubbarna och förbundet centralt. Det avgörande är att vikarierna själva deltar i det fackliga arbetet.

Fler avsnitt
Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler