Gå direkt till textinnehållet

Vikariernas situation fortfarande osäker

Journalistförbundet hoppas att vikariesituationen ska bli bättre med det nya TU-avtalet. Men det finns de inom branschen som är skeptiska – vikarien Emma Härdmark har bestämt sig för att gå ur förbundet.

Journalistförbundet hoppas att vikariesituationen ska bli bättre med det nya TU-avtalet. Men det finns de inom branschen som är skeptiska – vikarien Emma Härdmark har bestämt sig för att gå ur förbundet.

– Jag tycker att facket borde ta i hårdare mot tidningsbranschen, säger hon.

I det nya TU-avtalet som börjar gälla den 1 september står att TU ska ”rekommendera medlemsföretagen att tillämpa formerna för visstidsanställning på ett ansvarsfullt sätt och att inte på ett otillbörligt sätt tillämpa på varandra avlösande visstidsanställningar”.

Annons Annons

Det innebär att arbetsgivarna uppmanas att inte stycka upp vikariaten – ett enskilt vikariat bör tillsättas med bara en vikarie även om LAS-tiden på tolv månader överskrids. Förhoppningen är att fler vikarier nu ska bli inlasade.

– Vi kommer säkert att ha många diskussioner med TU om det här, men vi förutsätter att det ger effekt, säger Arne König som är vice ord­förande i Journalistförbundet.

Även 2:5-regeln införs, vilket innebär att en vikarie automatiskt får fast anställning om han eller hon har arbetat på samma medieföretag i två år under en femårsperiod.

Emma Härdmark har jobbat som vikarie på olika tidningsföretag i fyra år. Hon är skeptisk till det nya avtalet – både till 2:5-regeln och att tidningarna skulle bry sig om att följa rekommendationen om att inte lasa ut vikarier i onödan.

– I praktiken innebär nog 2:5-regeln en försämring eftersom man får längre karenstid innan man kan komma tillbaka till samma arbetsgivare. Dagens karenstid på 24 månader blir ännu längre, säger hon.

Klubbordföranden på Dagens Ny­heter, Ingrid Eriksson, tror att arbetsgivarna snarare kommer att bli ännu noggrannare med att inte överskrida tidsgränserna när 2:5-regeln införs. För att regeln ska ha någon verkan måste arbetsgivarna följa rekommendationen om att undvika att lasa ut ­vikarier, menar hon.

– Jag hade önskat att det blev en mer tvingande formulering inskriven i avtalet. Nu ökar ansvaret på de lokala klubbarna för att se till att arbets-

givarna följer rekommendationerna.

I Journalistförbundets avtal med public serviceföretagen är kravet på en vikarie per vikariat hårdare formulerad.

Ola Gäverth, ordförande för journalistklubben på Sveriges Radio, tycker att situationen för vikarierna har förbättrats sedan SRAO-avtalet trädde i kraft 2004.

– Det har den absolut. Jag uppskattar att mellan 20 och 30 vikarier lasades in under första året. Nuförtiden gör Sveriges Radio mer noggranna rekryteringar och erbjuder längre vikariat, säger han.

Men det finns fortfarande problem, enligt Ola Gäverth.

– I bland låter arbetsgivaren bli att tillsätta ett vikariat om det är osäkert hur långt det blir. I vissa fall har SR också försökt ”frysa vikariat” om det visar sig att en person blir borta längre än ett år – då får vikarien sluta och efter en tid tillsätts en ny vikarie.

Katarina Helmersson blev inlasad på SR för ett och ett halvt år sedan. Då hade hon jobbat till och från på företaget i sex och ett halvt år – och även blivit utlasad en gång tidigare.

– Jag tror att det var de nya reglerna som gjorde att jag blev inlasad. Mitt vikariat var längre än LAS-gränsen.

Men Emma Härdmark har inga förhoppningar på det nya avtalet och tycker att tidningsbranschen är rutten.

–Att jobba som nyhetsreporter är egentligen världens roligaste jobb, men inte som det är i dag.

ms@journalisten.se

FAKTA/TU & SRAO

I TU-avtalet står att TU ska ”rekommendera medlemsföretagen att tillämpa formerna för visstidsanställning på ett ansvarsfullt sätt och att inte på ett otillbörligt sätt tillämpa på varandra avlösande visstidsanställningar”. Dessutom införs 2:5-regeln – en vikarie får automatiskt fast anställning om den jobbat två år på samma företag under fem år.

I SRAO-avtalet står att ”vikariatsinnehavare har rätt till fortsatt vikariatsförordnande till dess att arbetet är avslutat om arbetet fortsätter utöver den överenskomna vikariatsperioden”. Ingen 2:5-regel finns inskriven, men sedan de nya LAS-reglerna trädde i kraft den 1 juli 2007 ska public service-företagen ändå tillämpa 2:5-regeln, enligt Journalistförbundet.

Fler avsnitt
Profilen

”Jag kan ingenting om robotar och missiler, men jag kan kultur”

För Edgar Mannheimer är det kulturen och historien som ger bäst förståelse för konflikterna i Mellanöstern.
Fler profiler

Senaste numret