Gå direkt till textinnehållet

”Vill komma närmare de människor vi pratar om”

Att som ledarskribent lämna redaktionen och ge sig ut på fältet ökar komplexiteten i ens världsbild och höjer kunskapsnivån. Det säger Aftonbladets politiska chefredaktör Karin Pettersson om ledarredaktionens specialsatsning "Sverige och flyktingarna".

I serien som startade igår har Karin Pettersson och ledarskribenterna Daniel Swedin och Anders Lindberg tillsammans med fotografen Magnus Wennman besökt Norberg och Borlänge. Två svenska kommuner som tagit stort ansvar för att ta emot de flyktingar från krigshärjade länder som just nu kommer till Sverige.

Varför gör ni den här satsningen?

– Vi testade i våras att jobba på att annorlunda sätt, när vi åkte till Rumänien med en fotograf för skriva om tiggarna på de svenska gatorna. Vi kände ett behov av att lämna redaktionen rent fysiskt, och även lämna den traditionella formen. Vi ville komplicera bilden och komma närmare de människor vi pratar om – och utmana oss själva också för den delen. Begripa mer.

– Vi tyckte att det blev bra och fick bra respons, och har pratat om att göra något motsvarande här hemma. Vi har valt flyktingfrågan eftersom den är svår och aktuell och inbegriper många parametrar. På makronivå är det krigen i världen, och de svenska kommunerna som ska hantera flyktingströmmarna. Och på mikronivå de enskilda människorna på flykt.

Vad har det gett er att jobba såhär?

– Framför allt är det väldigt roligt. Det är ett väldigt kollektivt projekt. Vi har rest tillsammans och förberett och skrivit tillsammans. Jag tror såklart att det ger andra kunskaper än att bara sitta på en redaktion eller att gå på presskonferenser. Har man resurserna är det ett bra sätt att jobba på. Det ökar komplexiteten i ens egen världsbild, utmanar ens föreställningar och höjer kunskapsnivån.

– Det ger också en ökad tyngd om man själv ska debattera frågorna, att man har träffat några av dem det faktiskt handlar om.

Vilken politisk utveckling ser du som ledarskribent framför dig i Sverige i frågan?

– Frågan är politiskt explosiv. Vi får väl se under de kommande åren. Jag tror den kommer diskuteras på längden och bredden under lång tid. Vår socialdemokratiska värdegrund ruckas ju inte, vi står för öppenhet och humanism och vill att Sverige ska vara ett öppet land.

– Förhoppningsvis har vi höjt egen kunskapsnivå, och blir bättre på att ta debatten från vår front.

Annons
Fler avsnitt
Profilen

”Jag kan ingenting om robotar och missiler, men jag kan kultur”

För Edgar Mannheimer är det kulturen och historien som ger bäst förståelse för konflikterna i Mellanöstern.
Fler profiler

Senaste numret