Gå direkt till textinnehållet

”Vill vår VD begränsa vår yttrandefrihet?”

Under förhandlingarna i Arbetsdomstolen framförde ledningen för SR att anställda inte offentligt får kritisera företagets personalpolitik när det gäller visstidsanställning. Detta har upprört journalistklubben på SR som menar att det är ett tecken på att arbetsklimatet har hårdnat.

Under andra dagens förhandlingar i AD om frilansen Linn Ohlssons anställningsvillkor förde SRs VD Mats Svegfors fram att Linn Ohlsson inte kunde ha varit moderator i en debatt om journalistik om hon varit anställd på SR. Linn Ohlsson ledde en debatt på Journalisthögskolan i Göteborg som handlade om journalisternas arbetsvillkor.

– Detta tycker vi är allvarligt. Självklart ska en anställd på Sveriges Radio kunna vara moderator i en debatt om journalistik. Vi är bestörta att arbetsgivaren har denna syn på vad en anställd får göra och inte säger Ulrika Hyllert, journalistklubbens ordförande på Sveriges Radio.

Arbetsgivarsidan förde också fram att anställda som kritiserar SRs personalpolitik uppfattas som illojala.

Annons Annons

– Självklart ska man som medarbetare kritiskt kunna diskutera arbetsvillkoren på arbetsplatsen utan att uppfattas som illojal. Vill vår VD begränsa vår yttrandefrihet?

Arbetsgivarsidan förde också fram att klubben och arbetsgivaren i de flesta fall är överens i frågor som handlar om visstidsanställda och firmor och att tvister som den om Linn Ohlsson är ovanliga. Journalistklubben håller inte med om denna beskrivning. Anledningen till att få fall har tagits upp till centrala förhandlingar beror enligt Ulrika Hyllert på att många medlemmar är rädda för konsekvenserna vid eventuella tvister samt att klubben har försökt fokusera på samråd och samverkan istället för konflikt.

– Vi har så långt det är möjligt försökt lösa problemen lokalt utan att blanda i de centrala parterna. Nu vänder man det emot oss. Vi tvingas nu tillbaka in i gamla roller där vi måste vara mycket mer byråkratiska och formella.

Fler avsnitt
Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler