Vinnarbild kan leda till yrkesförbud
Världen bästa pressbild förra året togs av algeriern Hocine. Nu har motivet, den sörjande kvinnan Oum Saad, stämt såväl fotograf som AFPs chefer i Alger och Paris för ärekränkning. Förlorar världsmästaren Hocine är det förmodligen slutplåtat i hemlandet.
Världen bästa pressbild förra året togs av algeriern Hocine. Nu har motivet, den sörjande kvinnan Oum Saad, stämt såväl fotograf som AFPs chefer i Alger och Paris för ärekränkning. Förlorar världsmästaren Hocine är det förmodligen slutplåtat i hemlandet.
Det var i september 1997 som Hocine fotograferade den sörjande kvinnan utanför det sjukhus i en av Algers förorter, dit offren för en massaker förts. Det blev en fullträff som snabbt kablades ut över världen. Bildtexten som medföljde berättade om hur Oum Saad just fått veta att hon förlorat åtta barn i slakten. Det grymma inbördeskriget i Algeriet hade fått ett ansikte som berörde starkt.
I samband med att Hocines bild i februari vann det prestigefyllda förstapriset i World Press Photo 1998, änd-rades bildtexten till att kvinnan förlorat sin bror, svägerska och brorsdotter i massakern. De egna barnen hade dock klarat sig.
Den första bildtexten var alltså överdriven och fel, och en del har också anklagat vinnarbilden för att vara arrangerad och falsk. Obekräftade rykten har också spridits om hur kvinnans man lämnat henne i ilska över att hon låtit sig avbildas på detta sätt. Det mesta talar dock för att Hocines bild är äkta och visar på den verklighet som många i Algeriet lever i.
Men det finns ett annat, allvarligare efterspel med helt andra, både privata och politiska utgångspunkter. Det berättar den danska Journalisten i sitt senaste nummer.
Motivet, flerbarnsmamman Oum Saad, har stämt både fotograf och nyhetsbyrån AFPs chefer i Alger och Paris, för, som det heter i fransk lag ”kränkning av rätten att kontrollera offentliggörandet av sin bild”. Tidpunkten för rättegångarna är ännu inte bestämd, men oddsen är dåliga för fotograf Hocine och hans arbetsgivare, nyhetsbyrån Agence France Presse, AFP. Fransk rättspraxis ger nämligen enskilda rätt att motsätta sig bildpubliceringar, även om fotografering som i det här fallet skett på offentlig plats. Skyddet för den personliga integriteten är alltså betydligt starkare i Frankrike, än här i Sverige.
Tryckfrihetsexperten och chefen för journalisthögskolan i franska Lille, Didier Tourancheau, säger till danska Journalisten:
– Om inte fotografen bett om tillstånd för fotografering och publicering av bilden, kan den fotograferade begära skadestånd, vilket domstolarna som regel brukar gå med på.
Frågan är varför kvinnan gått så långt som till domstol? Hon är lågutbildad och fattig och har knappast råd att på egen hand driva en riskabel process av det här slaget.
Enligt danska Journalisten är flera experter övertygade om att hon satts under hård press av den algeriska regeringen, för att bilden alltför tydligt dokumenterat militärregimens svårigheter att hantera problemen med de islamiska terroristerna och mas- sakrerna. Man vill helt enkelt – genom kvinnan – misskreditera fotografen för att indirekt kunna ifrågasätta bildens äkthet och därmed också hur väl den beskriver situationen i landet.
AFP riskerar, enligt tidningen, böter på som mest ett par hundra tusen svenska kronor, ett belopp som den stora nyhetsbyrån gott och väl kan betala.
Däremot kan konsekvenserna bli betydligt svårare för Hocine. Fotografen är redan sen tidigare hotad i sitt hemland och uppträder därför bara med just detta enda namn. Oum Saad har nämligen också låtit stämma Hocine hemma i Algeriet. En fällande dom där skulle med all sannolikhet omöjliggöra världsmästarfotografens framtida yrkesutövning i hemlandet.
En oväntad och sorglig konsekvens av en högklassig vinnarbild.