Visselblåsaren i nya spelfilmen skolade om sig till journalist
Stine Christophersen är vårdbiträdet som blev journalist efter att hon visselblåst om förhållandena på ett äldreboende i Stockholm. – Jag förändrades som människa efter det, säger hon.
I filmen ”Så länge hjärtat slår” spelar Bianca Kronlöf rollen som ”Hanne”, som är baserad på Stine Christophersen.
– Jag tycker att de har gjort ett fantastiskt jobb. Det är hög igenkänningsgrad tror jag, för många som jobbade inom äldrevården under pandemin. Jag tycker att det är en jätteviktig film. Bianca Kronlöf gör en väldigt hedrande version av mig. Malin Lagerlöf har skrivit manuset och ansträngt sig för att återge berättelsen i en ”baserad-på-form”, säger Stine Christopherson.
I mars 2020 arbetade Stine Christophersen som vårdbiträde på Attendos äldreboende Sabbatsbergsbyn. Det är i början av pandemin och smittan sprider sig snabbt, vilket ledde till flera dödsfall på boendet. Stine Christophersen får inte gehör för sina varningar när hon vänder sig till sina chefer. När hon sedan uttalar sig i media leder det till att hon får en skriftlig erinran för illojalitet mot arbetsgivaren.
Hon spelar i smyg in mötet, och senare släpps dokumentären ”Det illojala vårdbiträdet” i Sveriges Radio.
– Hela händelsen med pandemin och mitt bråk med Attendo, och dokumentären, det förändrade mig som person. Det var ganska ansträngande under tiden det pågick. Allt gick ju dåligt. Jag kände att jag inte kunde påverka någonting. Attendo sa nej till allt. Inspelningen av dokumentären, som pågick under tio månader, blev som en jakt på information, som jag gav till Johanna Sjövall på Sveriges Radio som gjorde dokumentären, säger Stine Christophersen.
Varje litet fynd, varje inspelning hon gjorde, fick henne att känna hopp, att det var det enda hon kunde göra som kunde förändra något.
– I slutändan kände jag att media var det enda sättet att förändra, komma framåt och göra något för samhället.
Vilket också ledde till att Stine Christophersen så småningom valde att utbilda sig till journalist på folkhögskola i ett och ett halvt år, hon blev klar i julas. Nu jobbar hon som lokaltidningsreporter, två dagar i veckan på tidningen Skärgården.
– Innan det här hade jag nog aldrig vågat satsa på ett yrke där det är så svårt att få jobb. Det är en tuff bransch. Det är inte som att utbilda sig till undersköterska och så är man klar med det. Det här är en kamp även efter att man är klar.
Hon säger att inspelningarna i smyg var ansträngande.
– Under de tio månaderna såg jag framför mig hur skönt allt skulle bli när det var över. Jag skulle bara lägga mig på soffan och äta chips. Men det var väldigt tomt att bara gå tillbaka till jobbet och göra sitt ordinarie vårdbiträdesjobb. Jag hade fått ett behov av att känna att jag kunde påverka och förändra.
Hon var kvar på Sabbatsbergsbyns äldreboende i tio månader efter att dokumentären hade släppts.
– Det var viktigt för mig. Jag ville statuera ett exempel på att det var en rättighet för mig att prata med media, och att jag skulle få ha mitt jobb kvar.
Nu är hennes mål är att fortsätta jobba som journalist, men hon behöver mer jobb än de två dagar i veckan hon har nu.
– Men jag är ny som journalist, och det här är första gången jag gör lokaltidningsjournalistik, vilket är svinkul!
Filmen Så länge hjärtat slår har premiär den 27 september.
Cheferna på boendet fälldes 2023 i hovrätten för att ha brutit mot lagen om meddelarskydd. Ärendet ska nu prövas i Högsta domstolen.