VK har polisanmälts av ryska kvinnor
En grupp ryska kvinnor bosatta i Umeå har polisanmält Västerbottens-Kuriren för hets mot folkgrupp, ärekränkning och förtal. Kvinnorna kände sig felaktigt utpekade i en artikel som handlade om ökad prostitution i staden.På Västerbottens-Kuriren menar man att det rör sig om ett språkligt missförstånd.
En grupp ryska kvinnor bosatta i Umeå har polisanmält Västerbottens-Kuriren för hets mot folkgrupp, ärekränkning och förtal.
Kvinnorna kände sig felaktigt utpekade i en artikel som handlade om ökad prostitution i staden.
På Västerbottens-Kuriren menar man att det rör sig om ett språkligt missförstånd.
– Vi har aldrig påstått att alla ryska kvinnor i Umeå är prostituerade. Vi har sagt att det i polisens utredning förekommer ryska kvinnor, säger Västerbottens-Kurirens chefredaktör Torbjörn Bergmark.
Han tror att utredningen kommer att läggas ned, eftersom det i artikeln inte finns något som kan tolkas som hets mot folkgrupp eller förtal.
Artikeln handlade om att prostitutionen hade ökat på stadens dansställen, barer och restauranger och att dessa kvinnor ofta har hallickar med sig. Polisreportern Bertil Wallin citerade en anonym källa:
”Vi har från flera oberoende håll fått indikationer om att prostitutionen ökar i Umeå. Kvinnor från Ryssland kommer i sällskap med män i större omfattning än tidigare”.
Längre ned i artikeln intervjuas Kjell Nilsson, chef för polisens underrättelsetjänst i Umeå.
”Men Kjell Nilsson vill inte påstå att de uppgifter som polisen har, på något sätt pekar mot att det är ryska kvinnor som prostituerar sig i Umeå”.
De ungefär 200 invandrade ryssar som bor i Umeå uppfattade artikeln som ett påhopp på alla ryssar och menar att den har spätt på den massmediala bilden att alla ryska kvinnor är prostituerade. I en insändare till VK skriver en rysk kvinna att det är diskriminerande att ”utan etisk diskussion” publicera en artikel som pekar ut en hel minoritet ryska kvinnor.
Bertil Wallin träffade den ryska kolonin ett par dagar efter att artikeln var införd i VK. Han förklarade att artikeln inte syftade på de ryska kvinnor som sedan flera år bor och arbetar i Umeå, utan att den handlade om de ryska kvinnor som kommer på tillfälligt besök till staden.
Mötet och en uppföljande artikel där ryssarna fick föra fram sin kritik ledde dock inte till att de upprörda känslorna svalnade utan den ryska kolonin valde att polisanmäla tidningen.
– Vi måste vara extra tydliga när vi formulerar oss i artiklar då det berör folk från andra kulturer så att det inte blir några missförstånd, säger Torbjörn Bergmark.
pj@sjf.se