Gå direkt till textinnehållet

Wallraffade i Kina

I ren desperation beslutade Jörgen Huitfeldt, Thella Johnson och Ola Wong att börja wallraffa. En egen registrerad firma i Hongkong var enda sättet att bli insläppt till kinesiska smycketillverkare och avslöja hur hälsofarliga jobb exporterats till Kina.

I ren desperation beslutade Jörgen Huitfeldt, Thella Johnson och Ola Wong att börja wallraffa. En egen registrerad firma i Hongkong var enda sättet att bli insläppt till kinesiska smycketillverkare och avslöja hur hälsofarliga jobb exporterats till Kina.

För P1-programmet Kalibers räkning har Sveriges Radios Jörgen Huitfeldt och frilansarna Thella Johnson och Ola Wong gjort tre reportage nu i vår om hur jobb som ger arbetsskador exporteras till Kina, som exempelvis slipning av smycken och sten. Arbetare som inte använder ordentliga munskydd drabbas av silikos, stendammslunga.

Men de svenska företag som importerar smycken från Kina ville inte berätta någonting om hur arbetet fungerar på fabrikerna. Butikskedjan Glitter ville inte ens lämna ut den uppförandekod som de kräver av sina kinesiska leverantörer, med hänvisning till att det är företagshemligheter.

Annons Annons

De tre reportrarna var även i kontakt med agenter i Kina, som hjälper svenska företag att hitta leverantörer, och berättade att de ville göra reportage om smyckenas väg till Sverige. Men agenterna hittade inget företag som ville ställa upp.

bryt

– Det var i ren frustration som vi bestämde oss för att wallraffa, för ingen ville berätta någonting för oss. Det är inte kul att ljuga. Men vi kände att vi inte skulle komma någon vart om vi körde helt öppet, säger Jörgen Huitfeldt, som vanligtvis jobbar som programledare på P1 Morgon.

När de besökte smyckemässan i Hongkong registrerade de sig som svenska importörer. De döpte företaget till WJH Import: Wong, Johnson, Huitfeldt Import.

Det visade sig också svårt få tillstånd att besöka fabriker som importör. Det är sällan som köpare besöker fabrikerna och företagarna släpper bara in kunder som de redan har en relation till. Men de lyckades besöka två stora smyckefabriker, ett tiotal smyckeverkstäder och sex stenfabriker och gjorde inspelningar med både dold och öppen mikrofon.

– Jag var rädd att de skulle fatta att jag var journalist. Men vad de var oroliga för var att jag var utsänd från en konkurrent. På små verkstäder bandade jag helt öppet. Ibland sade jag att jag var journalist och ibland inköpare, säger Thella Johnson.

bryt

Efter Kalibers avslöjande reportage ska två av Glitters representanter resa till Kina för att själva kontrollera förhållandena på fabrikerna de anlitar.

Thella Johnson, Jörgen Huit­feldt och Ola Wong insåg under sitt arbete att svenska företag kan vara lika slutna och ovilliga att tala med medier som kinesiska. En av de fabriker som de besökte är leverantör till det svenska företaget Albrekts guld. Den kinesiska fabrikören och Albrekts guld reagerade på samma sätt. De ville få frågorna skickade via mejl och ställde inte upp på några intervjuer.

– Albrekts ville att vi skulle jobba för dem. Vi skulle skicka all information som vi hade till dem så att de kunde dra igång en undersökning så att vi slapp oroa våra lyssnare och deras kunder, säger Thella Johnson.

bryt

Under arbetet med reportagen upptäckte de att en växande del av den slipade gatsten på gator och torg runt om i Sverige är importerad från Kina. När Thella Johnson åkte till Hunnebostrand för att träffa gamla arbetare som fått silikos efter att ha jobbat inom stenindustrin berättade de att deras gamla företag importerade sten från Kina. De största uppköparna av slipad sten är stat och kommun som aldrig frågar efter vilka som slipat stenarna, utan bara är intresserade av priset.

De tre journalisterna förstod att det även skulle bli problem att bli insläppta på stensliperierna om de berättade att de var journalister. Vissa varnade dem för att det rent utav kunde vara farligt. Därför utgav de sig för att vara affärsmän. De besökte flera stenindustrier och på en av dem förstod en av cheferna att de var journalister.

– Han ville att vi skulle skriva om det som var bra på fabriken. Ni måste göra propaganda för oss, sade han, berättar Ola Wong, som är bosatt i Kina.

pj@journalisten.se

Fotnot: Det sista programmet av tre sänds nu på söndag den 7 maj, kl. 13.05. De två tidigare kan avlyssnas på Kalibers hemsida på http://www.sr.se.

Fler avsnitt
Profilen

”Jag kan ingenting om robotar och missiler, men jag kan kultur”

För Edgar Mannheimer är det kulturen och historien som ger bäst förståelse för konflikterna i Mellanöstern.
Fler profiler

Senaste numret