Gå direkt till textinnehållet

Webbredaktören inspireras av dataspel

När han var 13 år hade Daniel Sparr tillsammans med sin bror en BBS — en elektronisk anslagstavla som sköttes från en liten Atari utan hårddisk. I dag är han 24 och jobbar som webb- och klubbredaktör för Nöjesguiden.

När han var 13 år hade Daniel Sparr tillsammans med sin bror en BBS — en elektronisk anslagstavla som sköttes från en liten Atari utan hårddisk. I dag är han 24 och jobbar som webb- och klubbredaktör för Nöjesguiden.

— Det finns ingen mall för hur man ska lägga upp en tidning på Internet. Själv tycker jag inte man ska efterlikna det man gör på papper. Jag hämtar till exempel inspiration från andra sajter och dataspel, säger han när vi träffas på hans arbetsplats i Stockholm.

Han ser lite ut som urtypen för en ung hipp mediekille — spretig punkfrissa kombinerat med den obligatoriska kortärmade skjortan. Men Daniel Sparr har trots sin framtoning tre års studier bakom sig i journalistik och tv-produktion på Kaggeholms folkhögskola. På Nöjesguiden hamnade han via två veckors praktik, och uppmuntrades av dåvarande chefredaktören att fortsätta frilansa som skribent. Att han började jobba med Internet hängde samman med att hans område — klubbar och fester — var svårt att bevaka den traditionella vägen.

Annons Annons

— Det bestäms ofta väldigt sent hur arrangemangen ska se ut, vilka DJs som spelar och så. För att få med den mest aktuella informationen började jag på egen hand lägga upp en klubbsida på nätet.

Som webbredaktör är han ansvarig för att Nöjesguidens hemsida uppdateras i princip varje dag. Han ser till att lokalt material från redaktionerna i Stockholm, Malmö/Lund och Göteborg blandas med recensioner av film och musik. Hemsidan har också ett nyhetsbrev med drygt 2 500 prenumeranter, och ett interaktivt äventyr som utspelar sig i Stockholms nöjesvärld.

Han har lärt sig allt om hemsidesbygge via andra hemsidor på Internet, och tror att medieflödet där bara kommer att öka ju bättre tekniken utvecklas.

— Det är kul, samtidigt som jag blir lite nervös. I början räckte det att kunna html-kod för att jobba med nätet — det gör det inte längre. Det kommer ständigt nya program och applikationer man måste sätta sig in i. Själv vill jag dock hålla på med att utveckla innehållet, men för att få idéer behöver man kunskap om vad tekniken kan klara av.

Om han framöver kommer att jobba med journalistik eller annan typ av informationshantering är osäkert.

— Jag har gjort praktik som researcher på Elbyl, och även jobbat tillsammans med en av Nöjesguidens journalister med ett grävande reportage. Det var intressant och lärorikt, och jag lärde mig mycket. Men det är viktigt att jobbet är kreativt, och att jag kan stå för det jag gör. Det finns många mediala förekomster som stoltserar med att vara journalistiska, men i själva verket är mer manipulativa och osakliga än ren reklam. Jag skulle hellre ägna mig åt reklam än vissa former av kvällstidningsnyheter.

Fler avsnitt
Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler