Gå direkt till textinnehållet

”Jag blev väldigt revolutionsromantisk”

Energin gick att ta på, där i Tunis för snart fyra år sedan. Tunisien skulle hålla sina första demokratiska val och det rådde revolutionsfeber. Fanny Härgestam golvades helt.

Våren 2011. Fanny Härgestam frilansar från Buenos Aires. Hon är färsk journalist och ”extremt exalterad” över att jobba. Hon vill vara rörlig. Latinamerika känns spännande, och hon får använda sin goda spanska. Men något skaver – de många rapporterna från den arabiska våren. Med stigande intresse följer hon det som händer på andra sidan Atlanten. Insikten slår henne: hon har åkt åt fel håll.

Pragmatiskt börjar hon spåna alternativ. Libyen är för farligt, Egypten svårt eftersom hon inte pratar arabiska. Men i relativt lugna Tunisien, som hon knappt kan placera in på kartan, skulle hon kunna hanka sig fram med sin rostiga franska.

Inför landets första demokratiska val, i oktober 2011, är hon på plats. Och blir betagen.

Annons Annons

– Inte så mycket av Tunisien som land och den nordafrikanska kulturen, även om det var spännande också. Utan i första hand: herregud, hur ska det här gå? Vad ska de göra nu? All den här dunderenergin som flödade överallt, i alla samhällsskikt, på alla ledder. Det var bubblande. Ett väldigt peppat samhälle, säger Fanny Härgestam, när vi ses i Stockholm där hon under sommaren arbetar på SVTs utrikesredaktion.

Samtidigt som hon tillfälligt är tillbaka bland mygg, Mälardopp och nedslående väderleksrapporter, slår terrorn till i Tunisien. I det andra stora attentatet på fyra månader mejas 39 människor ner på en badstrand.

Rädslan för islamism fanns redan 2011 i Tunisien. Men orosmolnen gick att glömma då.

– Den överhängande känslan jag fick som ny och lite naiv journalist var att jag blev väldigt revolutionsromantisk. Jag tyckte – wow!

Hon beslutade att följa utvecklingen på sikt. Grundidén hon mejlade fram blev att följa några tunisier under den omvälvande perioden i landets historia. Skildra samhället genom människorna, som norska världsreportern Åsne Seierstad gjorde när hon skrev om Afghanistan.

I Stockholm trodde förläggaren Richard Herold på idén. Fanny Härgestam kunde åka tillbaka till Tunis med ett bokkontrakt. (…)

Läs hela intervjun med Fanny Härgestam i Journalisten nr 9/2015.

Beställ din prenumeration här.

Fler avsnitt
Profilen

”Jag kan ingenting om robotar och missiler, men jag kan kultur”

För Edgar Mannheimer är det kulturen och historien som ger bäst förståelse för konflikterna i Mellanöstern.
Fler profiler

Senaste numret