Gå direkt till textinnehållet

Jag har inga hemliga tricks

Namnet – af Kleen – underlättade för honom att bli insläppt i de adliga miljöerna. – Men man ska inte överdriva. I Riddarhuset vet man att mitt efternamn kommer från min mammas sida och jag räknas därför inte som adlig. Som reporter föredrar han att inta en nedtonad attityd och han betecknar sig som en försiktig intervjuare som vill vinna personernas förtroende och komma dem så nära som möjligt. Hans erfarenhet är att man nästan alltid är välkommen om man bekräftar människor och låter dem prata. Och han håller sig till grundregeln att inte peka finger eller ta avstånd från något innan han själv förstått. – Jag har inga hemliga tricks, förutom att visa respekt och artighet. Det var känsligt för dem, men det var nästan så att de ville berätta och jag försökte följa med in i deras huvuden. Som kulturreporter använder sig Björn af Kleen av alla sätt han kan för att få grepp om ett ämne. Han gör vanlig research, läser mycket och forskar i arkiv. Innan han skrev Jorden de ärvde läste han allt från memoarer till akademisk facklitteratur. – Jag är också förtjust i att åka till ställen och se, känna, intervjua och skapa närvaro. Jag är road av research, suger på ämnet och förkovrar mig. Läs hela intervjun med Björn af Kleen i pappersutgåvan av Journalisten.

Björn af Kleen rör sig lika hemtamt inom hög- som lågkultur och har hyllats för sina rapporter från båda världarna. I förra veckan började den notoriske frilansen en ny tillvaro som redaktionssekreterare på Expressens kulturredaktion.

Med reportageboken Jorden de ärvde (209) fick han en oväntad framgång. Varken Björn af Kleen eller hans förläggare hade trott att en bok om Sveriges jordbrukande adel skulle intressera särskilt många. Men boken hade i juli 2011 sålts i runt 70 000 exemplar, pocketversionen inräknad.

Beställ din prenumeration här: https://www.prenservice.se//bestallpren.aspx?titel=139&kampanj=139102

Annons Annons
Fler avsnitt
Profilen

”Jag kan ingenting om robotar och missiler, men jag kan kultur”

För Edgar Mannheimer är det kulturen och historien som ger bäst förståelse för konflikterna i Mellanöstern.
Fler profiler

Senaste numret