Gå direkt till textinnehållet

Pelle Edin lämnar SVT

Ännu en välkänd SVT-profil lämnar rutan när det blir nytt år. Pelle Edin, 64, längtar efter mer egentid. 

Pelle Edin fyller 65 år i maj. Han blev känd för den breda massan efter många år som programledare för Aktuellts A-ekonomi, som lagts ned sedan många år. I och med att den nya organisationen ska vara på plats efter nyår så såg han ett bra läge att sluta på SVT redan nu.  

– Jag vill ha mer egentid. Jag har trivts bra på SVT, men vi har köpt lägenhet i Spanien och jag ser andra saker framför mig i livet, säger han till Journalisten. 

I veckan berättade Journalisten att en annan välkänd programledare, Ulf Wallgren, 62, slutar på SVT. Pelle Edin och Ulf Wallgren började arbeta ihop på lokalradion i Gävle 1978 och har sedan dess följts åt inom public service. Men Pelle Edin har helt andra anledningar att sluta än Ulf Wallgren. 

– Ulf har rätt i att på en hel del programledarpass så har det blivit mer obekväm arbetstid. Men det har inte alls inverkat på mitt beslut. Det är en stor omorganisation på gång och det känns rätt att lämna redan nu. Sedan kommer jag att synas en del i rutan under våren och sommaren ändå, jag har redan blivit tillfrågad om att hoppa in på en del extrapass, säger Pelle Edin.

Det han minns mest och helst är åren som programledare för A-ekonomi. 

– Det var kanske de absolut roligaste åren. Jag är intresserad av ämnet och det var en mycket kul period. Det var tråkigt när programmet lades ned, även om det varit roligt att arbeta med de vanliga nyheterna också. Överlag har SVT varit en fantastisk arbetsgivare, säger han.

När Pelle började på SVT jobbade man i team på fyra personer ute på fältet. En reporter, en fotograf, en ljudtekniker och hör och häpna: en elektriker.

– Ja, det har varit en enorm förändring sedan jag började kan man säga. Det här blir tredje gången gillt som jag säger upp mig. Första gången var från lokalradion, sen gjorde jag en avstickare till TV3 i London 87-88 och så nu. 

Fler avsnitt
Fler videos